Ligorthesen

Maatwerk ligorthesen

Image

Een individueel op maat gemaakte ligorthese zorgt voor een goede ondersteuning en houding van de benen. Buigspasmen en flexie-contracturen kunnen leiden tot pijnlijke spanningen in de benen. Een individueel op maat gemaakte ligorthese zorgt voor ontspanning van de benen en verkleint de kans op contrareacties. Als gevolg van de spasmen treden normaliter hoge contactdrukken op ter hoogte van de hielen en knieën. De optimale pasvorm verdeelt de druk, waardoor het decubitusrisico verkleind wordt.

Afhankelijk van het ziektebeeld wordt in overleg met de therapeut de vorm van de ligorthese bepaald. Verschillende problematieken veroorzaken klachten die onder het inzetgebied van de ligorthese vallen. Denk hierbij aan; paratonie, verhoogde spiertonus, psychomotorische stoornissen of letsel of een stoornis van het bewegingsapparaat en anatomische structuren. Deze problematiek kunnen het gevolg zijn het gevolg van bijvoorbeeld dementie, Parkinson of neurologische aandoeningen zoals CVA.

Standaard kussen

Image

Quattron biedt verschillende soorten standaard ondersteuningskussens. Deze kussen zijn opgebouwd uit verschillende compartimenten. Ieder compartiment is afzonderlijk met korrels gevuld. De korrels kunnen binnen het compartiment vrij bewegen. Hierdoor ontstaat een optimale drukverdeling en pasvorm.

Alle modellen, met uitzondering van het hoefijzerkussen, zijn vervaardigd van Platilon; een PU-gecoat polyester. Platilon is een hoogwaardig textiel en is schimmel- en bacterie- en brandwerend. Platilon bevat geen schadelijke stoffen.

Standaard model I
Inzetbaar bij lichte flexiestand van de knieën.

Standaard model II
Is gelijk aan model I echter 15 cm korter.

Standaard model III
Toepasbaar bij grotere flexistand van de knieën.

Standaard model IV s/m/l
Vooral geschikt bij exorotatie van de heupen, het kruisen van de benen en een lichte flexistand van de knieën en de heupen.

Hoefijzerkussen
Vooral voor ondersteuning van hoofd, schouders en armen tijdens een rugligging tot 30 graden zijligging.

Beenkussens
Beenkussens voorkomen drukplekken op de hielen/voeten tijdens een rugligging en een tot 30 graden zijligging. Door deze onder de benen te plaatsen, komen de voeten vrij van de matras.

J-kussen
Inzetbaar als ondersteuning van de rug, schouders en het hoofd tijdens 30-90 graden zijligging.

C-kussen
Voor een totaalondersteuning van het lichaam van hoofd tot voeten tijdens een 60-90 graden zijligging. Bij abductiespanning van de heupen kan het onderste gedeelte tussen de knieën worden geplaatst.

In verband met transpireren en hygiëne zijn er voor de bovenstaande kussen ook badstof hoezen verkrijgbaar.